19 de gener, 2009

Sempre Roma!!!

Aquest viatge amb el Jaume va patir, com alguns sabeu, una modificació de darrera hora. La destinació original havia de ser Praga, però els -7Cº (de màxima!!!!) i l'amenaça gassistíca russa ens van fer rectificar, que és de savis, i dirigir el nostre viatge cap a terres un poc més càlides. 24 hores més tard de prendre aquesta decisió, ens trobavem en una terrasseta de la romana isola tiberina fent un aperitiu a ple sol i en camiseta; està clar que vam encertar.

Roma és sens dubte una de les meves ciutats preferides. En aquest fet, està clar, influeixen els sis mesos que hi vaig viure quan feia l'erasmus, però independentment, Roma té tantes coses maques, que si no fos barceloní m'agradaria ser romà. Hi ha milers de coses que m'agraden de Roma, fins i tot les seves moltes imperfeccions, però hi ha una cosa que em fa sentir molt proper a aquesta ciutat i no és res altre que la forma que tenen de viure-la els seus ciutadans, no ho puc evitar, m'agradan. Si haguès de posar-li peros, només en trobaria dos; el mar i un equip de futbol com deu mana.

Doncs això, que vem anar a passar quatre dies i tres nits, però no us penseu que ens vem passar tots els dies a Roma. Com som així de cul inquiets, dissabte vem marxar cap a Bologna, vem fer nit allí i diumenge al migdia tornavem a estar a Roma. Aquest miniestage a la capital de la Emilia Romagna va ser el segon gran encert del viatge!

Aquí va la ruta i els nostres consells!!

Dia 1 Barcelona - Roma

Ens vem presentar a l'aeroport a les 07:30 del matí amb els ulls encara tancats per les lleganyes, quan la senyora de clickair em va donar l'agradable notícia de que el meu DNI estava caducat. Merda!! Començavem malament. Vaig treure els meus altres documents d'identitat, tarjeta del caprabo, carnet de la biblioteca, etc. però ella va insistir en que no eren vàlids. Així, m'havia d'arriscar a que en arribar a Roma els carabinieri em diguéssin que em podia tornar a Barcelona amb el primer avió que sortís. Gràcies a Schengen això no va ser així!!

La primera nit a Roma la vem passar a l'Hotel Beautiful...molt gracioset el que va posar el nom. Quin truño de lloc!! Per colmo el propietari, quan vem pirar, ens va demanar que li posséssim una puntuació de 100 a hostelworld!!! Si home!!

Un cop deixades les maletes i amb una gana ferotge, vem parar a esmorzar a un bar que feia molt bona pinta just davant de Santa Maria Maggiore. I tant que feia bona pinta!! El que ens va costar aquell esmorzar va ser proporcionalment el més car del viatge; continuo pensant que o bé ens van timar o bé es van equivocar. S'ha de dir també que els capuccinos i tramezzinis que ens vem fotre estaven de muerte.

Després d'una estona de passeig pel centre de la ciutat vem parar, com us he dit, a la Isola Tiberina per fer l'aperitiu. Un lloc molt recomanable, situat a la Piazza di San Bartolomeo a ll'Isola, amb una terrasseta encarada al sol i al Tevere (quin encant tenen les ciutats amb riu!!!). Una cerveseta i un petit piscolabis ens van fer agafar gana i vem creuar fins al Trastevere per buscar la pizzeria Pan'Unto que li havien recomanat al Jaume i on les pizzes estaven realment bones. Després de molt tute de caminar i de passar un moment per l'hotel, vam tornar al Trastevere. Abans de sopar vem parar a fer un mos en un lloc molt peculiar i molt recomanable de Roma que ja havíem comentat en un altre post, el Freni i Frizioni, on agafes una beguda i pots pillar el que vulguis de menjar (però no en plan cutre); és visita obligada!! Per sopar vem anar a un restaurant que recomanava la guia, el Da Lucia, i el posem en aquest bloc només perquè no perdeu els temps anant-hi.

bufff, dia intens el divendres...

Dia 2 Roma - Bologna

A les 9.30 sortia el nostre Eurostar (96€) cap a Bologna. Dos hores i trenta minuts més tard, i després d'haver creuat la Toscana coberta de neu, ens plantàvem a Bologna, la Rossa. Des de l'any 2004, diria, quan hi vaig viure per feina, no hi havia estat i tenia unes ganes bojes de tornar-hi. Així, quan vem canviar el destí amb el Jaume, una de les condicions que li vaig posar va ser anar a passar un dia a Bologna; ho va acceptar i no se'n va empenedir. Bologna és una ciutat que incomprensiblement queda exclosa de la ruta turística bàsica italiana (roma-florència-venècia-milà) i que té un encant increible. És una ciutat petita, de no més de 350.000 habitants, amb un poder adquisitiu molt alt, amb la universitat més antiga d'Europa, focus del Partit Comunista Italià i amb la fama de ser el millor lloc d'Itàlia per menjar (imagineu!!). La ciutat a nivell arquitectònic, destaca principalment per tres coses; el color vermellòs de les seves facanes, els pòrtics que protegeixen del sol i la pluja a gairebé tots els seus carrers i les dues torres torçades que s'erigeixen al bell mig del casc antic.

Els meus pares, ens havien recomanat per anar a dormir el Collegio Erasmus, una espècie d'hotel-residència per a professors i alumnes però a la que hi pot anar qualsevol. El lloc ens va encantar, estava construït on feia trenta anys havia estat la presó de la ciutat, i tot i ser bastant senzill les habitacions estaven de conya; grans, super netes i amb lavabo. I tot això per 50 € la nit!!

Vem passejar tot el dia per Bologna i per dinar vem parar a la xarcuteria/tenda de delicatessen mes pija de la ciutat, on fan un menú de self service que està molt bé. Per la tarda vem seguir donant voltes per la ciutat i l'ambient que hi havia era molt guapo. Tot i que feia fred era el primer dissabte de rebaixes i els carrers estanven plens de gent passejant, la ciutat estava preciosa. Abans de tirar cap a l'hotel vem decidir anar a fer l'aperitiu (una activitat típica de Bologna) a Il Calice just al centre de la ciutat. En mitja hora ens vem pimplar un parell de copetes de vi i el cambrer diria que ens va acabar convidant a un parell de combinats que feia amb un vi espumòs i vermut. Bufff! Quin perill!!! Vem dormir una hora de siesta abans del sopar!! Jo quan va sonar el despertador no sabia ni on era!!!

Per sopar vem anar al restaurant Godot que ens havien recomanat els senyors de la residència. Espectacular!! I molt recomenable. Al costat mateix hi havia un altre restaurant que ens havien recomanat i que feia també molt bona pinta. Després, una copeta per la zona universitària i gaire cosa més.

Dia 3 Bologna - Roma

Al dia següent vem agafar el tren de tornada cap a Roma on vem anar directe a la tenda de fans de la Roma per comprar entrades pel partit del vespre; Roma - Milan. Sí, que passa!! La gent diu que som un freaks per anar a veure partits de futbol quan viatgem, però jo crec que és de les millors coses que es pot fer per saber com és la gent d'una ciutat. I a més quin ambientasso hi ha a l'Olimpico!! Quina afició!! Aleee, forza Roma ale forza Roma ale!!!

Amb les entrades en el nostre poder ens vem dedicar a patejar pels carrers comercials del centre de Roma per fer temps abans del partit. Per culpa del transports metropolitans capitalins i pel caos de trànsit que es munta en dies de partit vem arribar un pel justos al partit, però encara amb temps de sentir les darreres notes del himne de la Roma. Els 90' posteriors ens els vem passar integrats plenament amb els càntics de la curva sud i jo personalment dedicant-li alguns "piropos" al Ronaldinho sense que ningú em mirès malament.

Dia 4 Roma - Barcelona

El darrer dia, com acostuma a passar en tots els viatges és el pitjor de tots. A la sensació de que el temps passa massa despressa i encara més quan viatges, se li va afegir una pluja farragossa i constant que va fer més pesadetes les darreres hores a Roma. Com deia en algun moment, Roma té moltes imperfeccions i una d'elles apareix en forma de bassalts d'aigua quan comença a ploure. Les precàries infraestructures i l'adoquinat dels carrers fan que aquí si aquí també l'aigua s'acumuli i faci bastant incòmode passejar. En un cert moment de la tarda, i com ja comença a ser un costum en els viatges que faig amb el Jaume, ens vem separar i ell va anar de rebaixes a veure si trobava alguna ganga i jo vaig anar a veure si podia connectar-me una estona a Ineternet. Hores més tard arribavem a Barcelona, cansats, però amb la sensació d'haver pres una gran elecció i havent disfrutat a tope de cada minut.


Consells:

ROMA
Per dormir:
  • Hotel Terminal. Vam trobar una oferta i ens va sortir molt bé de preu. A més l'hotel estava acabat de reformar i donaven esmorzar. Cal anar amb compte amb els albergs, pq poster si busques hotels de tres estrelles estàs en un lloc millor i bé de preu. Si no tens cap predilecció en el tema allotjament el millor és anar a qualsevol hotel alberg que estigui a prop de l’estació de Termini. Aquest és el punt neuràlgic del transport a la ciutat i per tant és el punt més còmode per desplaçar-se d’un lloc a un altre. Nosaltres vem estar molt bé a
Per menjar:
  • Antico caffé dell'isola: un lloc ideal per a fer l'aperitiu
  • Pan'unto: un molt bon lloc per menjar pizza al trastevere
  • Gioia mia: un bon restaurant Romà. Al costat de Piazza Barberini
  • Da baffetto: Sempre a rebentar, però les pizzes....mmmm. Diuen que són les millor de la ciutat. Al costat de Piazza Navona
  • Filletti di baccalà: s'ha d’anar, és un lloc típic, amb no gaire guiris, i q nomes serveixen bacallà arrebossat i birra. Al costat de Campo dei Fiori.
  • Freni i frizioni: Un lloc molt autèntic, al costat del riu i a l’entrada del barri de Trastevere. Demanes beguda i ells van treient menjar que pots anar-te servint. Sorprenent, especialment per un català. Al costat del Ponte Sisto.
Per sortir:
  • Trastevere. Hi ha molta festa fins a les tres del matí quan tanquen els bars. Especialment en l’encreuament del Lungotevere amb el Ponte Sisto
  • Campo dei Fiori. Es una plaça molt maca i amb molt ambient. Amb una vineria q està molt bé per fer la copeta.
  • Zona de San Lorenzo
  • Testaccio (en aquest barri hi ha dues zones de discoteques). Zona de Via del Monte Testaccio (disco Coyote). Zona de Via Libetta (disco Gioa)
  • Alexander Platz: aquest lloc ens el va recomanar l'Oriol Ruiz. No hi vam poder anar pq estavem al futbol, però diuen que és el millor lloc de jazz de la ciutat
Per comprar:
  • Via del Corso
  • Zona Piazza Spagna
  • Zona Campo dei Fiori (Via Giubbonari, Via del Governo Vecchio)
  • Via Cola di Rienzo 
BOLOGNA

Per dormir:
Per menjar:
Per sortir:
  • La zona amb més bars és a zona universitària (via zamboni i via marsala). També es poden trobar d'altres llocs desperdigats. Els centres socials de joves que queden fora del centre és on es poden trobar les millors festes. Les que jo recordo...
Per comprar:
  • Menjar: les millors tendes de menjar de la ciutat es troben al costat de la Piazza Maggiore (més concretament als carrers; via Drapperie, via Clavature, via degli Orefici, via delle Pescherie Vecchie). Hi ha dues peixateries espectaculars i unes tendes de delicatessen que estan molt bé per endur-te algun record gastronómic.
  • Tendes: els carrers més importants pel que fa al comers són: via dell'Independenza, i tots els carrers i places que queden per darrera de l'esglèsia de la Piazza Maggiore.

Sempre Roma!!

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Bellisssimo!!!!! Com molt bé diu el Borja va ser tot un encert canviar el destí. Van ser quatre dies intensos on no va faltar el menjar i el beure. Feia temps que volia tornar a Itàlia i relament és un lloc per tornar-hi moltes i moltes vegades.
Borja, sobre el comentari de separar-nos una hora l'últim dia a tots els viatges, és certa, però ja saps que m'agrada portar-me un record.
Però, com sempre, el millor del viatge, vagis on vagis, es gaudir-lo amb el Borjita.
Uan abraçada

Borja Rius ha dit...

oooooooooooooo!!! q bonic...

jejeje.

Anònim ha dit...

que envidia tengo "italianitis"

Aloe ha dit...

Eiiiii gràcies per la info! Em va anar molt bé :) Més cosetes, per si a algú li interessa:
- mercat "vintage" de la plaça 8 d'agosto. Hi ha roba vintage i de tot, val la pena. Cada divendres.
- passejada per la part del guetto jueu. Les vistes al canal també són molt maques.
- Pujada a la torre (la més alta de les dues torres medievals que hi ha al centre - http://es.wikipedia.org/wiki/Torres_de_Bolonia )
- imprescindible: fer aperitivo, on sigui ;)