25 de gener, 2008

Budapest sota zero

Com alguns sabeu el cap de setmana de reis me'n vaig anar a Budapest a passar tres nits i quatre dies. Va ser el primer cop que feia un viatge sol i la veritat és que al principi aquest tema em preocupava, o si més no, em creava certa curiositat per saber com m'anirira. No sabia ben bé com funcionaria tot plegat, per què tot i que a mi m'agrada molt tenir els meus espais, (coses de ser fill únic) també necessito el contacte freqüent amb la gent, la Sara, els amics, la família.

Ara us puc dir que l'experiència va ser bastant bona. Potser el primer dia va ser el que vaig notar més l'absència d'un acompanyant, però poc a poc, a mida que anaven passant les hores i els dies, se'm feia més còmode estar allí, en aquella ciutat gelada, jo, la meva càmara i les cinquanta capes de jerseys, bufandes, gorros i guants que duia a sobre.

Per algun comentari que he fet, ja us deveu haver donat compte que feia un fred considerable. Doncs si, feia un fred de collons!! la imatge des de l'avió de la ciutat de Budapest, amb tots els terrats nevats, ja era indicativa de la rasca que faria durant les següents tres nits i quatre dies. Només us diré que la temperatura màxima a la que vam estar va ser de 0ºC!! clarament massa baixa per un individu acostumat al clima dòcil de la mediterrània.

I us preguntareu els qui no hi heu estat, ¿i Budapest què tal? La veritat és que té coses bones i coses no tant bones. Buscant informació per internet , vaig trobar un text d'un tal Hermann Tertsch, que en una frase definia molt bé la sensació que me'n vaig endur de la capital hungaresa. Deia així: A Budapest és fonen la bellesa i la tragèdia. Doncs si, és una ciutat preciosa, monumental, i amb incomptables vestigis de la gran capital imperial que va ser. En canvi, i això ja són cabòries meves (gràcies Polònia!) , crec que els molts anys de comunisme van deixar una empremta a Budapest, com m'imagino que també a moltes altres ciutats ex-soviètiques, que trigarà anys ens esborrar-se. Doncs si, li falta xispa, vidilla, moviment; hi ha pocs comerços, poques tendes, i també és clar, pocs bars i restaurants.

El meu gran descobriment però, van ser els banys, si hi aneu no dubteu a entrar-hi!!! Primer de tot, que et deixen com nou; vaig passar'm-hi tres hores, i a part de que vaig sortir com una pansa, estava també amb una energia i un bon rotllo increibles!! Vaig anar als banys de l'Hotel Gellert, un lloc preciós, amb una arquitectura estil secessió, (això ho he tret de la guia), realment impressionant (aquí teniu algunes fotos) , però en canvi l'ambientillo, els vestuaris i el servei, tenien un punt cutre, que un primer moment em va sobtar, però que després em va fer veure que era un dels encants que tenia aquell lloc. El contrast entre el luxe arquitectònic i les famílies hungaresses cruspint-se bocates i mandarines gairebé a sobre mateix de l'aigua de les piscines, li donava al tema un toc d'autenticitat que feia encara més especial l'experiència.

Ah!! Si viatgeu homes sols aneu en compte!! Jo diria que vaig intentar ser seduït per un "cinquenton" hongarès. Està clar que no li vaig preguntar que pretenia, però aquell paio es va posar a fer moviments aquàtics i subaquàtics extranys, a una distància sospitosament propera, tenint en compte les dimensions d'aquella piscina. Això ja va ser suficient per fer-me sospitar i vaig dur a terme una "fugida" disimulada cap a una altra banda. ; ))

Bueno, ja no m'enrollo més, aquí van alguns consells.

CONSELLS:

Banys i piscines termals:

Els banys són algo típic, i barato, de Budapest. Aproximadament hi ha una trentena a tota la ciutat. Els més recomanables són:
  • Hotel Balneari Gellert
  • Banys Lukács
  • Banys Király
  • Banys Rác
  • Dagály Strand
  • Banys Széchenyi
  • Banys Rudas
  • Palatinus Strand
Aquí trobareu informació i dades de contacte de molts d'aquests balnearis.

Per menjar i beure:

El menjar hongarès no és res de l'altre món. A mode de resum podríem dir que no hi ha massa varietat, que les racions són molt abundants, que els hi encanten les sopes (el gulasch n'és la més coneguda) i que hi ha una tendència generalitzada al picant (paprika).
  • Restaurant Tabani Kakas. Posava que estava bé però a mi no m'ho va semblar tant (Attila Utcà 19)
  • Restaurant Fülemüle Etterem. Especialitat en fetge d'oca (Köfaragó Utca 5)
  • Al carrer Listz Férenc Tér hi ha molts restaurants, alguns d'ells de menjar d'altres paísos.
  • Restaurant Menza (Listz Férenc Tér). Un dia em vaig fotre un homenatge i vaig anar a sopar a un restaurant que estava prou bé.
  • El Café New York és el café més famós, però s'ha convertit en un lloc de guiris amb preus astronòmics. Això si, val la pena anar-hi per fer un cop d'ull.
  • Alguns menjars i coses típiques: el fetge d'oca, els embotits, el gulasch, els croissantets de xocolata (uns especials que fan allí), el Palinka (orujo), els vins (el Tokaj, un vi dolç, és el més famós)
Tendes i mercadillos:
  • Gran Mercat (Fovam Ter): val molt la pena anar-hi. L'edifici és preciós i l'ambient està molt animat. Les parades centrals són més per guiris, però la resta són per gent de Budapest: pots menjar alguna cosa, i és un bon lloc per comprar regals.
  • Durant els dies de Nadal hi ha un mercadillo a la plaça Vorösmarty Tèr molt recomanable. Es poden comprar coses típiques i menjar també coses típiques. Em vaig fotre un parell de gots de vi calent que em van anar de fàbula.
  • Altres mercadillos als que no hi vaig anar: mercat de Ecseri, mercat de Józsefvárosi
Llocs que valen la pena:
  • Sinagoga
  • Centre antic de Buda
  • Illa Margarita
  • Parc Varosliget i pista de gel (hivern)
  • Vaci Utcà
  • Danubi i els seus ponts
  • Ciutadella i castell
  • Parlament
Per dormir:

Jo vaig dormir al Unity hostel, a la part de Pest. No estava malalment, potser una mica petit i els lavabos una mica bruts, però en canvi estava bastant ben ubicat i hi ha via l'esmorzar inclòs; ara bé, si torno a Budapest provaré un altre lloc.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Budapest és una de les ciutats que m'inciten més bons records, tot i que ja fa un lustre que m'hi vaig perdre (¿1989?)i no vaig fer tanta fortuna com tú, Borja, que arrasses fins i tot a dins de l'aigua! Una abraçada - Ru

Borja Rius ha dit...

Jeje! Ens veiem aviat...

Anònim ha dit...

Si et ve de gust pots llegir a www.relatsencatala.com(Ginger)una historia sobre Budapest: Les Termes de Budapest. Que ho disfrutis

Borja Rius ha dit...

gràcies!

jordi ha dit...

Hola !
he descobert el teu blog per pura casualitat !
Jo tb tinc un blog de viatges, i vaig estar a Budapest i Hongria.
Estic molt dacord en tot el que comentes de la ciutat ! I tb vaig estar al Gellert, i la mateixa impressió !
Et seguiré llegint i seguint!

Borja Rius ha dit...

gran budapest!!! ara vaig cap al teu bloc...